Sisteme de colectare a gazului de depozit

Descompunerea anaeroba a deseurilor organice solide in depozitele de deseuri municipale are ca efect producerea gazului de depozit (LFG). Acesta consta in principal din metan si dioxid de carbon, ambele fiind inodore. Urme ale altor constituenti volatili mai pot fi intalniti in pondere foarte redusa, insa acestia produc mirosul neplacut caracteristic. Gazul de depozit poate migra prin sol. Din moment ce metanul prezinta potential de incendiu sau de explozie, LFG trebuie sa fie controlat, pentru a proteja proprietatea, sanatatea publica si siguranta. 
Astfel, sunt necesare solutii pentru a monitoriza gazul in mod eficient si in conditii de siguranta. O latura pozitiva a controlului LFG este de recuperare a energiei. Tehnologia de azi permite unui proprietar / operator de depozit sa recupereze energia din LFG reducand in acelasi timp emisiile de gaze cu efect de sera. Veniturile din vanzarea de LFG sau de energie electrica generata folosind LFG drept combustibil poate compensa costurile pentru respectarea cerintelor de mediu din depozitele de deseuri.

Gas Collection

Gazul de depozit poate fi colectat fie printr-un sistem de colectare pasiv, fie prin extractie (metoda activa). Un sistem de colectare tipic, fie el pasiv sau activ, este compus dintr-o serie de puturi de colectare, amplasate de-a lungul depozitului de deseuri. Numarul puturilor si distanța dintre acestea depind de caracteristicile specifice ale depozitelor de deseuri, cum ar fi volumul de deseuri, densitatea, adancimea si suprafata. Intrucat gazul este generat in corpul depozitului de deseuri, puturile de colectare ofera calea preferata de migrare a acestuia. Cele mai multe sisteme de colectare sunt proiectate cu un grad de redundanta propice pentru a asigura functionarea continua. Redundanta intr-un sistem poate include puturi suplimentare de colectare a gazelor. Componentele specifice sistemului pentru sistemele de colectare a gazelor active si pasive sunt discutate mai jos.

Sistemele pasive de colectare a gazelor  utilizeaza diferentele de presiune din depozitele de deseuri pentru a evacua gazul intr-un sistem de control sau in atmosfera. Sistemele de colectare pasive pot fi instalate în timpul functionarii active a unui depozit de deseuri sau dupa inchiderea acestuia. Sistemele pasive folosesc puturi de colectare, mentionate ca puturi de extractie, pentru colectarea gazelor de depozit. Puturile de colectare sunt de obicei construite din HDPE perforate sau cu fante si sunt montate vertical de-a lungul depozitului de deseuri la adancimi variind de la 50% pana la 90% din grosimea deseurilor. Un sistem de colectare pasiv poate include, de asemenea, sonde orizontale situate sub suprafata solului, pentru a servi drept conducte de circulatie a gazelor in interiorul depozitului. Canalele orizontale pot fi adecvate pentru depozitele de deseuri care au nevoie pentru a recupera gazul (de exemplu, depozite de deseuri cu probleme de migrare a gazelor), pentru depozitele de deseuri de adancime sau pentru depozitele de deseuri active. Uneori, puturile de colectare se deschid direct in atmosfera.

Sistemele active de colectare de gaz sunt considerate cele mai eficiente mijloace de colectare a gazelor de depozit. Sistemele active de colectare a gazelor includ puturi de colectare a gazelor, verticale si orizontale, similare sistemelor de colectare pasive. Spre deosebire de puturi de colectare a gazelor intr-un sistem pasiv, puturile din sistemul activ trebuie sa aiba supape de a regularizare a debitului de gaz si punct de prelevare a probelor. Prelevarea de probe permite operatorului de sistem sa masoare generarea de gaze, compozitia si presiunea. Sistemele active de colectare a gazelor includ boostere de gaz sau pompe pentru transportul gazului din depozitul de deseuri la sistemul de ardere. Dimensiunea, tipul si numarul de boostere de gaz necesare intr-un sistem activ pentru a extrage gazul din depozitul de deseuri depinde de cantitatea de gaz generata. Cu aceste informatii, operatorul de depozit poate evalua productia si distributia de gaz si sa efectueze modificari in sistem pentru optimizarea procesului. Design-ul sistemului ar trebui să reprezinte nevoile viitoare de gestionare a gazelor, cum ar fi cele asociate cu extinderea depozitului de deseuri.

Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati.

Landfill Gas Collection Systems